Likovna kritika

primijenjene umjetnosti i dizajn

Relja Rajković

Relja Rajković rođen je 27. lipnja 1974. godine u Zagrebu. Školu primijenjenih umjetnosti, odjel obrade plemenitih kovina završio je 1994. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole radio je u zlatarskim radionicama u Zagrebu i Velikoj Gorici. Vodio je školu izrade nakita u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu. Izlagao je dosad samostalno na 10 izložbi te na pedesetak skupnih žiriranih izložbi. Dobitnik je nagrade Minijature Zaprešić i Rijeka Miniart. Član je ULUPUH-ove Kiparske sekcije.

Relja Rajković (foto: Alan Matuka)

Razgovara: Maša Štrbac

Član ste Kiparske sekcije ULUPUH-a te odnedavno koristite atelje u Dvorcu Jakovlje koji ULUPUH dijeli sa HDLU-om. U dvorcu i drugi članovi ovih udruga imaju svoje ateljee, a okružuje ga prekrasan park sa 60-tak skulptura. Kako vam je raditi u takvome okruženju?

Početkom ljeta 2016. godine dodijeljen mi je atelje u dvorcu Sixta u Jakovlju. Dvorac je smješten podno sjevernih obronaka Medvednice, udaljen je tridesetak kilometara od Zagreba. Podignut je u 18. stoljeću dok se posjed spominje još 1546. godine kao Curia de Jakovlje. U drugoj polovici 19. stoljeća uokolo dvorca uređen je perivoj u kojem se danas nalazi 60 kiparskih radova nastalih na 17 međunarodnih kolonija kao autorski projekt pokojnog kipara Ratka Petrića. Zadnjih godina radi se na sanaciji dvorca koji je, zajedno s perivojem, uveden u Registar trajnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Raditi u takvom prostoru je izuzetno poticajno – velike prostorije s visokim stropovima, divan pogled kroz prozor, okruženost kolegama koji vam u svakom trenutku mogu dati kakvu sugestiju, sve to pozitivno utječe na rad. Divno je svratiti u susjedni atelje te vidjeti tuđe radove u nastajanju.

Ove godine prostor svog ateljea odlučili ste otvoriti i vanjskoj publici, prije svega učenicima lokalne osnovne škole s kojima vodite radionice iskucavanja u metalu. Želja Vam je ponuditi novu izvanškolsku aktivnost djeci koja žive izvan urbanih sredina, kao i oživjeti sam dvorac s programima koji nisu samo vezani za privatnu tj. autorsku upotrebu prostora ateljea. Kako napreduju radionice, kakvo je vaše iskustvo u radu s djecom?

Dvorske radionice (tako sam ih nazvao) namijenjene su djeci osnovnoškolskog uzrasta i održavaju se u prostoru mog ateljea. Pokrenute su prošle, 2017. godine uz potporu ravnateljice Osnovne škole Jakovlje, lokalnog stanovništva i pomoć kolega. Tema radionice je bila grb Jakovlja koji predstavlja i susjedna naselja Kraljev vrh i Igrišće sa simbolima jabuke, tri krune i tamburice. Polaznici su izradili početne skice, modelirali reljefe u glini te završili s iskucavanjem grba u bakrenom limu. Radilo se u grupi od osam polaznika. Rad smo po dovršetku postavili kao trajni eksponat u predvorju Osnovne škole Jakovlje. Ovogodišnji program bavi se izradom kalupa te kasnijim repliciranjem i spajanjem u jednu cjelinu. Radionica završava apliciranjem keramičkog reljefa na komad ravnog obrađenog drveta te kasnijom prezentacijom na Dan škole.

Osim što vodite edukativne programe, redovito izlažete svoje radove u galerijskim prostorima – iza sebe imate 10 samostalnih i preko 50 skupnih izložbi. U zagrebačkoj Galeriji ULUPUH ste 2015. godine imali samostalnu izložbu skulptura i objekata pod nazivom „Hefestovske metafore“. U radu koristite bakar, srebro, željezo, mesing, alpaku, rodij, iridij, paladij, plemenite i poluplemenite kovine koje obrađujete, na njih intervenirate bojom ili oksidima provocirajući izjedanje materijala. Tako dobivate forme ekspresivne kvalitete i snažnog simboličkog naboja. I skulpture i nakit izvodite pretežito u metalu, u kombinaciji s drugim materijalima. Možete li usporediti svoj rad u skulpturi i nakitu – pristupate li im na jednak način, ili postoje razlike? Primjenjujete li u izradi skulptura iskustvo koje ste stekli u radu u zlatarskim radionicama u Zagrebu i Velikog Gorici?

Materijal i oblike ispitujem upravo za zlatarskim stolom – umanjeni format je idealni poligon za minijaturne pokuse. Iskustva iz nakita prenosim u skulpturu i obrnuto, oblici iz skulptura nerijetko utječu na rad s nakitom. Kod mene, oni se međusobno nadograđuju u zanatskom kao i u likovnom smislu. Ponekad ideja koju bih htio realizirati premašuje sva moja znanja – tada istražujem neke nove mogućnosti u meni nepoznatim materijalima.

U okviru ovogodišnjeg Tjedna primijenjenih umjetnosti održati ćete radionice izrade nakita u bakru. Radionice su otvorene polaznicima svih dobi. Što ćete raditi?

Ideja je upoznati polaznike s načinom i fazama izrade jednostavnog komada nakita od bakra. Bakar je kao materijal idealan za savijanje i kovanje te bi polaznici stekli uvid u cjelovit proces izrade nakita, od pripreme materijala do dovršavanja rada.


U okviru Tjedna primijenjenih umjetnosti Relja Rajković će u svom ateljeu u Dvorcu Sixta u Jakovlju (Dvorska ulica 5) održati tri jednodnevne radionice izrade nakita u bakru. Dob polaznika nije ograničena. Relja će demonstrirati izradu nakita od skice do rada u materijalu, kao i razne zlatarske tehnike (taljenje, valcanje, lotanje, poliranje). Polaznici mogu sudjelovati u jednostavnijim tehnikama iskucavanja na smoli, savijanju te namotavanju žice. Radionice će se održati u tri termina: 12. i 14. lipnja (utorak i četvrtak), od 17 do 19 sati, te jedna radionica u nedjelju, 17. lipnja, od 10 do 12 sati. Broj polaznika je ograničen (do 6 po radionici) pa se za sudjelovanje potrebno prijaviti Relji na reljarajkovic@gmail.com (u prijavi svakako navesti za koji se dan prijavljuje). Napomena: u Jakovlje se iz Zagreba javnim prijevozom u radne dane može doći autobusom Presečki koji s Črnomerca kreće u 16.40 (u Jakovlje stiže u 17.15). Nedjeljom je javni prijevoz jako rijedak, pa se preporuča doći automobilom.

Poveznica: Tjedan primijenjenih umjetnosti

 

Vaši su komentari dobrodošli

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Informacije

This entry was posted on 26/04/2018 by in Razgovori and tagged , , , , , .
%d blogeri kao ovaj: