Likovna kritika

primijenjene umjetnosti i dizajn

Izabela Peculić Stančić

Izabela Peculić Stančić rođena  je 1967. godine u Rijeci. Diplomirala je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci 1992. godine, na Odjelu likovne kulture s izbornim kolegijem grafike. Članica je HDLU-Rijeka od 2001. i HZSU-a od 2011. godine. Voditeljica je likovne radionice W-atelijer u Udruzi Art&Fun. Sudjelovala je na mnogim skupnim i samostalnim umjetničkim projektima. Radovi joj se nalaze u zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te u mnogim privatnim zbirkama. Promovira likovnu kulturu kao slobodnu aktivnost (posjeti muzejima, likovne radionice), u suradnji s galerijama i muzejima.

Izabela Peculić Stančić

Razgovara: Carry-Lee Hent

Samostalna ste umjetnica, po struci likovni pedagog.  Kako vaš umjetnički rad utječe na pedagošku praksu?  

Umjetnošću sam se počela baviti po završetku studija, a likovnom pedagogijom 2004.  Osnivanjem likovne radionice W-atelier dobila sam mogućnost kreiranja programa kao i vođenja likovnih radionica.

Što Vas je potaklo na održavanje likovnih radionica?

Za mene je bavljenje umjetnošću produžetak djetinjstva i igre. Veoma brzo mi se je javila želja da podijelim svoje iskustvo. Likovna pedagogija omogućuje mi razmjenu energije  što oplemenjuje moj umjetnički rad. Važno mi je djecu naučiti da slobodno istražuju razna područja likovnosti. Zajednički  kreiramo, postavljamo pitanja, tražimo odgovore i stvaramo.

U sklopu Tjedna primijenjenih umjetnosti održat ćete radionice izrade 3D čestitki. Možete li nam reći nešto o njima?

Osmislila sam kreativne radionice izrade 3D čestitki i poštanskih ovitaka. Polaznici će izabrati fotografije interijera iz časopisa  koje će  umnožiti fotokopiranjem. Na dobivene podloge kolažom, izrezivanjem i savijanjem novih elemenata nastati će razne varijante uređenih prostora. Ova tehnika potiče  kreativno promišljanje i razvija likovne vještine. Ideju za ove radove pronašla sam u papirnatim kućicama za lutke.

Gdje se opskrbljujete alatima i materijalima za rad?

Dva puta godišnje posjećujem sajam Abilmente u Vicenzi. Izlagači prezentiraju nove alate i tehnike, a uz njih organiziraju se vođene likovne radionice. Materijale pronalazim u našim trgovinama, a  stručne knjige i časopise naručujem preko Interneta. Često koristim odbačenu ambalažu i predmete  iz svakodnevnog života. Reciklažom dobivam nova zanimljiva likovna rješenja.

Gdje možemo vidjeti Vaše radove?

Trenutno pripremam izložbu – Igre i likovne radionice –  Umjetnost u igri i igra u umjetnosti u Galeriji Juraj Klović u Rijeci. Na izložbi se mogu vidjeti likovni radovi nastali zadnjih petnaest godina u kojima kroz igru propitujem društvene i povijesne teme. Ovaj interaktivni program pruža mi priliku da predstavim svoj umjetnički i pedagoški rad. Igra me inspirira jer je univerzalan način učenja o sebi  i svojoj okolini. Kreiranje igara i izrada igračaka spontano stvara potrebu za stvaranjem i učenjem.

Što trenutno radite i koje projekte imate u planu?

U planu je spomenuti niz radionica u Galeriji Juraj Klović, radionice 3D čestitke u sklopu Tjedna primijenjenih umjetnosti u lipnju te aktualne radionice koje traju do kraja školske godine. Ljetne mjesece posvećujem svom umjetničkom radu a to je ujedno i vrijeme za osmišljavanje novih radionica i pripreme za sljedeću školsku godinu.


U okviru Tjedna primijenjenih umjetnosti Izabela Peculić Stančić će u svom ateljeu u Rijeci (Krešimirova 10) održati dvije jednodnevne radionice izrade 3D čestitki i ručno rađenih poštanskih omotnica. Radionice su namijenjene srednjoškolcima i odraslima. Održati će se u četvrtak 14. lipnja te u petak, 15. lipnja 2018., obje u trajanju od 16 do 17:30 sati. Broj polaznika je ograničen (do 10 po radionici) pa se za sudjelovanje potrebno prijaviti Izabeli na izabela.peculic@ri.ht.hr (u prijavi svakako navesti za koji se dan prijavljuje).

Poveznica: Tjedan primijenjenih umjetnosti

Vaši su komentari dobrodošli

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Informacije

This entry was posted on 03/05/2018 by in Razgovori and tagged , , , , , .
%d blogeri kao ovaj: