Likovna kritika

primijenjene umjetnosti i dizajn

Aleksandar Tomulić

Aleksandar Tomulić rođen 1967. godine u Rijeci. Diplomirao je strojarstvo na Tehničkom fakultetu u Rijeci 1991. godine. Sustavno se bavi fotografijom od 2004. godine. Od 2009. član je FIAP-a, 2010. primljen je u članstvo HDLU Rijeka. Iste godine je dobio zvanje Artist FIAP (AFIAP), dok 2012. dobiva visoko zvanje Excellence FIAP (EFIAP). Član je Fotokluba Pag. Izlagao je na 12 samostalnih izložbi te na preko 390 skupnih izložbi i dobio preko 190 nagrada i priznanja, a posebno treba izdvojiti 17 zlatnih medalja na FIAP i PSA salonima u Indiji, Nizozemskoj, Portugalu i Srbiji, godišnje nagrade Hrvatskog fotosaveza za 2009. i 2010. te nagrade Apoksiomen za unapređenje kvalitete kulturnog stvaralaštva u PGŽ za 2009., 2010., 2011., 2015. i 2016. Osam puta je uvršten u nacionalne selekcije Hrvatskog fotosaveza na FIAP Biennalima te dva puta u recentne prikaze Hrvatske fotografije na izložbama Hrvatskog fotosaveza. Bio je selektor i član žirija više fotografskih FIAP salona i natječaja. Od početka 2013. radi i kao fotografski instruktor i održava fotografske tečajeve i radionice, a od proljeća 2015. prihvaćen je kao mentor iz područja fotografije u STARTUP Inkubatoru Rijeka. Živi i radi u Rijeci.

AT_studio

Aleksandar Tomulić

Razgovarala: Carry-Lee Hent

Što Vas je potaknulo na bavljenje fotografijom?

Fotografijom se bavim od ranog djetinjstva – s devet godina dobio sam svoj prvi aparat i odmah zavolio taj medij izražavanja. Naravno, ispočetka je to bilo poprilično dječje, zanimali su me obiteljski motivi, iako sam već tada počeo učiti, proučavati, istraživati i razvijati crno-bijele fotografije. S pojavom digitalne tehnologije započelo je i moje sustavno bavljenje fotografijom te mogu istaknuti 2004. kao godinu mog umjetničkog početka.

Koji su motivi Vaših fotografija, što Vas inspirira?

Moj rad mogu podijeliti u tri glavna ciklusa: najprisutniji su prizori s ulica, zatim morski motivi –  meni posebno dragi motivi podmorja i treći ciklus koji je veza uz karneval. Volim i eksperimentirati, radim i studijsku fotografiju, fleš fotografiju i ostalo.

Bavite li se samo digitalnom fotografijom ili se bavite i analognom?

Iskreno, u zadnje vrijeme se uglavnom bavim digitalnom fotografijom, premda još uvijek imam i klasičan foto-aparat i laboratorij za crno-bijelu fotografiju.

Unutar Tjedna primijenjenih umjetnosti voditi ćete radionicu studijskog portreta – možete li nam reći nešto o radionici?

Portret je jedan od ozbiljnijih izazova koji se postavljaju pred autore i upravo zbog toga volio bih svoje znanje prenijeti zainteresiranima. Ideja je upoznati polaznike radionice s načinom snimanja portreta u studijskim uvjetima, demonstrirati proces rada, načine postavljanja rasvjete, modifikatore svjetla, postavke aparata, pristup samom modelu. U samom radu i komunikaciji napravit će se nekoliko snimaka te odabrati najbolji, koji će se posjetiteljima poslati na e-mail.

Održavate li radionice ili tečajeve fotografije?

Da, redovno držim tečaj Digitalna fotografija, koji se održava nekoliko puta godišnje, što ovisi o broju prijavljenih i njihovim mogućnostima te se onda prilagođavaju termini tečaja. U svibnju će biti radionica ulične fotografije u Rijeci (18. – 19.5.2018.), u pripremi su napredni tečaj digitalne fotografije te tečaj fleš rasvjete, a po pozivu održavam i ostale edukacijske radionice i instrukcije budući da sam registrirani fotografski instruktor.

Koliko je skupo bavljenje fotografijom u odnosu na neke druge umjetničke medije?

Digitalna fotografija sama po sebi nije toliko skupa kao što je to bilo nekad kada su bili prisutni troškovi nabavke negativa, razvijanja filmova, razvijanja fotografije i ostalog što je prilično koštalo. Kod digitalne fotografije nema toga i ako se ne bavite time profesionalno možete proći relativno povoljno, dok ako se bavite profesionalno, troškovi rastu, jer je sama kvalitetna oprema skupa (aparati, objektivi, filteri, stativi…).

Kao i u svemu, postoji veliki raspon cijena, ovisno o području interesa, ako se netko želi baviti krajolicima potreban mu je dobar širokokutni objektiv koji nije jako skup, dok je za snimanje divljih životinja potreban jaki teleobjektiv koji je prilično skup. Naravno, ideja je da na kraju te fotografije bude razvijene na papiru ili tiskane na podlozi ili platnu, što opet košta.

Gdje nabavljate opremu za rad?

Opremu nabavljam iz Hrvatske i iz bilo kojeg dijela svijeta jer danas nije problem online naručiti bilo što.

Kakav je odnos prema fotografiji kao obliku umjetnosti u Hrvatskoj?

Vrlo polako i fotografija postaje sve više cijenjena i tražena kao umjetnost. Međutim, postoje tu mnogi problemi vezani uz nepostojanje razvijenog tržišta umjetničkih fotografija, nedostatak dediciranih galerija, nedostatak objektivne kritike, a i vizualna kultura samih kupaca nije na zadovoljavajućem nivou. Nažalost, imamo vrlo mali broj umjetničkih fotografa koji uspijevaju živjeti od svog rada, tu ne govorimo o ljudima koji fotografiraju vjenčanja i slične događaje, nego o ljudima koji se profesionalno bave umjetničkom fotografijom i od toga žive.

Osim u Vašem ateljeu, gdje još možemo vidjeti Vaše radove?

U galeriji Manufaktura u Malinskoj (Jaz 1) u kojoj je nekoliko mojih fotografija, a naravno radovi se mogu vidjeti i online, na mojoj web stranici (spotfoto.info), na mojoj Facebook stranici te na 500px.com/spotfoto.

Imate li neke nove projekte u planu?

Naravno, planiram jednu izložbu za sljedeću godinu, ali neka to za sada ostane iznenađenje.


U okviru Tjedna primijenjenih umjetnosti Aleksandar Tomulić održat će u Rijeci foto-radionicu studijskog portreta (Ulica Žrtava fašizma 15, 3. kat – broj 10 na portafonu). Radionica će se održati u utorak, 12. lipnja i četvrtak, 14. lipnja od 17 do 20 sati. Cilj je radionice upoznati polaznike s načinom snimanja portreta u studijskim uvjetima, demonstrirati proces rada, ovisno o rasvjeti i samom modelu te fotografirati polaznike koji će po jednu digitalnu fotografiju dobiti na svoj mail. Također, zainteresiranima će autor prezentirati svoje izabrane radove na fotopapiru i platnu te pružiti informacije vezane uz tečaj „Digitalna fotografija“. Dob polaznika nije ograničena. Ne zahtijeva se nikakvo predznanje. Predbilježbe na spotfoto@gmail.com (obavezno navesti za koji se termin prijavljuje)

Poveznica: Tjedan primijenjenih umjetnosti

 

One comment on “Aleksandar Tomulić

  1. Klaudia
    04/11/2018

    Odličan post, jako mi se dopada tvoj blog 🙂

Vaši su komentari dobrodošli

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Informacije

This entry was posted on 11/05/2018 by in Razgovori.
%d blogeri kao ovaj: