Likovna kritika

primijenjene umjetnosti i dizajn

Saša Jantolek

Saša Jantolek rođen je 1968. u Rijeci. Samostalnim umjetničkim radom bavi se od 1990. godine. Njegovo umjetničko djelovanje obuhvaća strip, crtež, slike, instalacije, objekte, ironične konceptualne ili „stvarne“ pusteve (pokladne lutke), poetske ilustracije, lutke, pri čemu je konstanta njegovog umjetničkog izražavanja integracija slikarskog i kiparskog, humorističnog, maštovitog i lucidnog, poetskog i grotesknog. Član je HDLU Rijeka, HDLU Istre, ULUPUH-a i HZSU-a.

IMG_0564

Saša Jantolek

Razgovarala: Carry-Lee Hent

Vaš umjetnički izraz obuhvaća mnoštvo medija, kako je došlo do toga?

Volim eksperimentirati tako da me svaki medij odvuče u svoju priču… Zadržavam se kratko, pa ponovno u novi medij, sa svojom pričom, da bi na kraju zaključio da se ipak najbolje snalazim u drvu i lutkama.

 

Što vas inspirira i gdje pronalazite teme za svoje radove?

Želja za radom je svakodnevna i u tom radu dolazi i do inspiracije, i do tema, i do promašaja, ali ona snaga za radom ne popušta.

U sklopu Tjedna primijenjenih umjetnosti održat ćete radionicu oblikovanja drva. Možete li reći nešto o radionici?

Rad s djecom zamišljen je s namjerom da ih se nauči kako od početne  ideje napraviti skulpturu. Izrađivat će se razna bića na način da će se prvo nacrtati, a zatim će se od skica ili crteža izrađivati drveni oblici. Oblike ćemo bojati i kasnije sastavljati pomoću čička te tako osmisliti izmaštana bića. Djeca potom mogu mijenjati svoje dijelove rada s drugom djecom kako bi dobili nove likove.

Kako ste došli na ideju održavanja radionice oblikovanja drva za predškolsku djecu?

Moj rad s drvom i izradom lutaka htio sam približiti djeci i ovo je jedan dobar trenutak da se to ostvari.

Osjeti li se utjecaj sudionika, na primjer, radionica i sl. u Vašim radovima, odnosno utječe li interakcija sa sudionicima na Vaš izraz?

Jako puno toga utječe na rad, tako da mogu sigurno reći da je i utjecaj sudionika velik, posebno djece koja su po prirodi slobodna i kreativna, kroz razgovor, zabavu i razmišljanje.

Gdje se opskrbljujete s potrebnim alatima i materijalima za rad?

Najčešće nabavljam gotove proizvode koje oblikujem po svojoj želji, ponekad se pronađe neki komad koji je izvučen iz mora ili pronađen u šumi. Volim od novog materijala napraviti stari izgled i tako mogu kreirati razne oblike.

Osim u Vašem ateljeu, gdje još možemo vidjeti Vaše radove?

Na različitim izložbama, što skupnim što samostalnim u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Za kraj, imate li neke nove projekte u planu?

Imam, uvijek. Za sada je u planu nova slikovnica za djecu.


U okviru Tjedna primijenjenih umjetnosti Saša Jantolek će u svom ateljeu u Kastvu (Atelje Jantolek, Trg istarske vile 2, Kastav) održati dječju radionicu izrade skulptura od drveta. Radionica će se održati 11. i 12. lipnja 2018., od 10 do 11.30 sati. Cilj je radionice pokazati djeci kako mogu napraviti skulpturu od drveta u liku izmaštanog bića. Krenut će se od početne skice ili crteža prema kojem će se onda oblikovati dijelovi u drvu. Oslikat će ih bojom i spojiti pomoću čička te tako kreirati bića iz mašte. Djeca mogu dijelove svog rada mijenjati s radovima druge djece i tako sastavljati nove likove. Na radionici će sudjelovati djeca iz Dječjeg vrtića Kastav.

Poveznica: Tjedan primijenjenih umjetnosti

Vaši su komentari dobrodošli

Information

This entry was posted on 14/05/2018 by in Razgovori.